divendres, 24 de febrer del 2012

COM TRIAR UNS ESQUÍS PER FER SKATING: A LA RECERCA DE L'EQUILIBRI ENTRE UN BON CONTROL I UNA BONA LLISCADA.

Escollir uns esquís per fer skating no és una tasca fàcil, perquè aquesta decissió dependrà de molts factors, però sempre serà el resultat de la recerca entre un bon control i una bona lliscada, es a dir, si volem anar més depressa o volem controlar millor els nostres esquís. Els factors a valorar son de tres tipus:
  1. Les característiques dels esquís: llargada, duresa, 
  2. Les característiques de l'esquiador: pes, alçada i l'experiència com a esquiador o patinador ( a més experiència suposem un major domini tècnic)
  3. Les característiques de la pista d'esquí: El tipus de neu (primavera, pols, neu glaçada), si és una pista ampla, si hi ha moltes pujades i baixades, si hi ha molts rebolts,...

De la combinació d'aquests tres factors, ens sortirà un tipus d'esquí més adequat, per tal de cercar la millor sensació a l'hora de lliscar. Potser fins i tot podem arribar a la conclusió que hi ha un sol esquí adequat, i que potser en necessitem  dos, per tal de sentir-nos molt a gust tot patinant.


Cada fabricant té una guia d'alçada i pes adequada a cada esquiador, oferint moltes vegades la possibilitat de triar entre un o dos esquís de mides diferents.   A més a més els esquís de gama alta es fabriquen amb dureses diferents del pont de l'esquí, cosa que afavoreix la possibilitat d'emprar amb el mateix pes corporal esquís de mides diferents. Un esquí serà més ràpid si és més llarg, sempre que tinguin la mateixa duresa, i un esquí més curt serà més fàcil de controlar, tot i que ens pot condemnar a patinar més estona fent el pas 2:1 asimètric, doncs ens mancarà velocitat per mantenir un 1:1 amb comoditat.
Com més gran sigui el domini de l'esquiador de les diferents tècniques del skating (pas 1:1, 2:1, asimètric,...), aquest necessitarà uns esquís més lliscants, per tant emprarà sempre els esquís de més llargada. Però si es tracta d'un esquiador novell, que es vol introduir en el pas patinador, serà potser més recomenable emprar l'esquí més curt, doncs necessitarà de més control i a més  li serà més fàcil aprendre les diferents tècniques. En tots dos casos serà necessari un bon domini de l'equilibri damunt dels esquí, treball que es pot fer damunt dels esquís o en el gimnàs.


Finalment el tipus de neu que ens trobem el dia que anem a esquiar, també ens pot condicionar a l'hora de triar un tipus d'esquí. De fet en l'alta competició s'utilitzen diferents esquís en funció de la temperatura de la neu. Potser a nivell aficionat, on només cerquem el plaer de lliscar això no sigui necessàri. Tot i que no és el mateix patinar per una pista amb neu pols, on els esquís esdevenen lents, que trobar neu gelada, on els esquís es mostren més inestables. Podem emprar un mateix esquí per a cada situació, però no tindrem sempre les mateixes sensacions. O podem -si la nostra butxaca ho permet- tenir uns esquís més llargs per lliscar per la neu pols i uns de més curts per  lliscar damunt de la neu glaçada, d'aquesta manera tindrem sempre la sensació de patinar amb velocitat i control.




Trobareu més informació en aquests interessant article del CVC Fondo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada