dimarts, 25 de febrer del 2014

La tècnica de l'Esquí de Fons

Quan parlem de técnica a l'esquí de fons hem de distingir entre els dos estils de pràcticar aquest: l'estil clàssic i el skating o lliure. El primer fa referència com indica el seu nom a la modalitat originaria de l'esquí de fons, doncs cap a finals dels anys 70 i principis dels 80 va irrompre amb molta força l' estil skating, també anomenat lliure, perquè quan s'organitzaven competicions si es deia que l'estil era lliure, s'entenia que es podia participar fent skating, d'aquí aquesta asociació de noms. 
Cada estil té unes tècniques de lliscament pròpies i un ús de materials també pròpis, es a dir de bastons, skis i botes, tot i que hi ha també models mixtes d'aquestes últimes. Com les tècniques de lliscament són diferents, els skis també ho han de ser. Els esquis de clàssic han de fer servir algun sistema de retenció a la sola, com poden ser escates o ceres que garanteixin que el esquí no llisqui cap endarrera. Aquestes ceres s'apliquen en el tram central de la sola i es deixa els dos extrems d'aquesta per aplicar-hi les ceres conegudes com parafines per facilitar el lliscament. Aquestes s'apliquen a la totalitat de la sola dels esquís de la modalidat de skating. No entrarem a descriure el tipus de ceres o parafines que cal fer servir en funció del tipus de neu, però si que es bo conèixer la diferència d'esquis i la importància d'aquestes, per poder lliscar correctament amb les dues modalitats de l'esquí de fons.
En aquest primer vídeo podeu veure les diferents tècniques de desplaçament de la modalitat de l'skating:Veureu que en la nomenclatura d'algunes tècniques d'skating s'empra la lletra "V" perquè fa referència a la posició dels esquís en ellliscament, es a dir, el desplaçament d'aquests és gràcies al moviment divergent, formant una bé baixa, diferent de la posició en paral.lel dels esquís en l'estil clàsic. Explicarem les diferents tècniques segons van apareixent en el vídeo:

  • El 1:1 perquè a cada patinada amb els esquís s'executa un impuls amb els bastons. També és coneguda com V2. S'utilitza aquesta per patinar per terrenys plans i amb una neu ràpida. Les sensacions de lliscament que s'experimenten són inigualables a cap altre de les tècniques. El principal problema per executar aquesta tècnique és que l'esquiador ha de tenir un molt bon equilibri damunt d'un sol esquí, per poder-la executar amb eficàcia.
  • 2:1 Simetric o V2 alternatiu. 2:1 simètric vol dir que per cada dues patades o lliscades li correspon un sol impuls de braços, i a més a més aquest impuls els bastons estan en paral.lel un de l'altre, es a dir simetricament. També s'anomena V2 aleternatiu, perquè la tècnica de lliscament dels esquís es la mateixa que el V2, que hem explicat anteriorment, però en aquest cas, s'alterna l'impuls de braços, es a dir per cada dues lliscades amb els esquis li correspon un sol impuls de braços. Aquest pot ser quan es patina damunt del esquí esquerra o el dret. Segurament és la técnica més facil d'executar i la que fan servir la majoria dels principiants. Està especialment indicada per terrenys en lleu pendent de baixada i per mantenir la velocitat.
  • El 2:1 Alternatiu o V1 és la tècnica de desplaçament més emprada amb l'skating per la gran majoria dels esquiadors de fons, doncs garanteix eficàcia en el desplaçament perquè és més fàcil de mantenir l'equilibri i permet avançar sense tant esforç com el 1:1. Els esquiadors d'èlit només el fan servir per pujar pendents fortes.

En aquest segon vídeo podem veure les diferents tècniques de l'estil clàssic:

  • Kick double Pole s'utilitza per mantenir l'impuls amb tot tipus de terreny. Es pot alternar l'impuls de braços amb una patada amb la cama esquerra i amb la dreta
  • Diagonal Stride és la més antiga i bàsica d'entre les diferents ècniques de l'esquí de fons. El pas alternatiu és la imatge icònica per excel.lencia de l'esquí de fons. A nivell d'alta competició només es fa servir per les pujades, doncs s'ha substituit per el doble impuls de braços.
  • Double Pole o Doble impuls de braços, sense moure les cames, tan senzill i eficaç com doblegar el cos endavant tot clabant els bastons per tal d'impulsar-nos. Aquest pas és el que s'utilitza en competició sobretot en terrenys plans, i els esquiadors aficionats a les baixades, per tal de mantenir la velocitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada