Un bon treball de la tècnica pròpia és imprescindible per a qualsevol esportista que vulgui assolir un bon nivell de rendiment. Això ho saben la majoria d'entrenadors i esquiadors de fons professionals i els que aspiren a ser-ho. Quan parlem de professionals no només fem referència als que es poden dedicar exclusivament a l'esquí de fons, sinó també de tots aquells que competeixen a nivell nacional i internacional, doncs com bé sabem tots és molt difícil viure només de l'esquí de fons.
Però la majoria d'esportistes aficionats troben sovint molt avorrit el treball de la tècnica del gest esportiu. En esports com la cursa a peu o la bicicleta, també de resistència com l'esquí de fons, potser es pot practicar aquests sense gaire necessitat d'un treball del gest tècnic propi d'aquests, tot i que el rendiment i la prevenció de lesions seria molt més gran. Però en esports com l'esquí de fons o la natació, es imprescindible i necessari el treball de la tècnica si es vol millorar el rendiment, la prevenció de lesions i sobretot gaudir d'aquests. Sense una bona tècnica de natació és fa pràcticament impossible lliscar per l'aigua sense ofegar-se, i sense una bona tècnica d'esquí de fons, també es fa difícil lliscar per la neu, sense caure damunt d'aquesta. Sempre he trobat molta similitud entre aquests dos esports, no només per el fet d'implicar el treball de la pràctica totalitat de músculs del cos, sinó també per el fet que es necessari dominar una bona tècnica d'execuíó del gest propi dels dos esports, per poder avançar o lliscar, damunt la neu o dins de l'aigua.
Per fer esquí de fons per exemple, es fa imprescindible disposar d'un molt bon equilibri corporal, per ser capaç de mantenir aquest damunt de l'esquí amb un sol peu de recolzament. Si no som capaços de sostenir el nostre cos damunt d'un sol esquí per un espai relativament breu de temps, no serem capaços de lliscar i aprofitar la inèrcia generada en cada impuls, desaprofitant aquesta i demanant més impulsos, que ens acabaran fatigant més aviat. Si no som capaços de nedar crawl per exemple amb eficàcia, es a dir vencent la resistència de l'aigua i empenyent amb eficiència els braços i cames, avançarem lentament i ens cansarem també més aviat.
És imprescindible doncs un bon equilibri corporal damunt d'un sol esquí per poder executar la tècnica de 1:1 en el skating, si volem avançar ràpidament i amb el mínim esforç possible a la recerca d'una bona eficàcia del nostre gest.
Hi ha altres aspectes tècnics que també caldrà millorar, però d'aquests ja en parlarem més endavant. Si voleu gaudir més de l'esquí de fons us recomano un bon treball de tècnica, que podeu fer durant una breu estona dins de la vostra esquiada. Lliscareu més de pressa i gaudireu més d'aquest esport.
En aquest vídeo podeu veure un exemple fantàstic de treball de tècnica.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada