dimecres, 13 de febrer del 2019

Turnamic de Rossignol Revolució o Evolució?

Turnamic és un  sistema de fixació desenvolupada per Fisher i Rossignol, dues de les marques més punteres del món del esquí. És una fixació compatible amb botes d'esquí de fons del sistema NNN de Rottefella i Prolink de Salomon. A primera vista sembla una evolució de les fixacions Rottefella, perquè canvia la manera d'enganxar la bota a la fixació, enlloc d'aixecar una pestanya per desbloquejar aquesta cal girar a la dreta o a l'esquerra el dispositiu de desbloqueig, d'aquí ve el seu nom: turn en anglès vol dir girar. 
compatibilitat dels productes TURNAMIC® amb l'estàndard mundial NNN® 
 Ja fa un temps que les fixacions Pilot han desaparegut del món de la competició, fa anys que no es veuen esquiadors i esquiadores d'èlit a la Copa del Món ni d'altres competicions internacionals  amb aquest tipus de fixació, de fet Salomon ja no fabrica les seves botes de tope de gama amb aquest sistema. El sistema Rottefella NNN ha esdevingut l'estandard i el preferit per els esquiadors d'alt nivell i aficionats dels països nòrdics. Turnamic ha revolucionat aquest sistema perquè incorpora un seguit d'innovacions:

  • La primera és la forma d'enganxar la bota a la fixació, que és la que dona nom a la fixació.
  • La segona per mi és la més important i és la possibilitat de desplaçar la fixació endavant i endarrere segons si volem més control o més lliscada de l'esquí. Fins i tot Rottefella s'ha afanyat a treure un sistema afegit a la seva fixació per poder permetre aquest moviment, el Rotefella Move. La diferència entre un i altre és que en el Turnamic cal treure's els skis per efectuar l'operació de moure endavant i endarrere la fixació i el Rottefella Move és pot fer amb la bota fixada als esquís, tot i que  cal una mica de pràctica per efectuar aquesta operació. Però sense cap mena de dubte és una gran innovació tenir la possibilitat de cercar la millor experiència de lliscada gràcies a la possibilitat d'adaptar-se amb un sol parell d'esquís a les diferents condicions de neu, així com també al nivell de competència de l'esquiador.
  • La tercera és que el sistema Turnamic és pot muntar fàcilment en l'esquí i sense necessitat d'emprar cap tipus d'eina ni de clau. Muntar la fixació damunt la placa IPF que va enganxada a l'esquí és una operació molt ràpida i senzilla, només cal adaptar la fixació segons la mida de la bota i fer lliscar aquesta per damunt la placa. Després cal ajustar la fixació de -3 a +3, segons si volem més lliscada o control o deixar-la a 0 si volem un esquí neutre.
  • La darrera innovació és el respecte a la construcció de l'esquí gràcies a la placa IPF no intrusiva, dissenyada en dues parts. Té doncs un impacte totalment neutre en el comportament de l'esquí que li permet expressar tot el seu potencial en forma de transferència energètica i sense pèrdues, especialment en els esquís menys durs, com son els d'estil clàssic.
Sense cap mena de dubte, Turnamic ha revolucionat el sistema de fixacions, doncs ha obligat a la competència a innovar com és el cas del Rottefella Move i no trigarem gaire a veure un Prolink Move o alguna cosa per l'estil. Fins i tot no m'extrenyaria gens que en un futur no gaire llunyà, Salomon deixi morir lentament el sistema Pilot, es a dir deixi de fabricar botes i fixacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada