diumenge, 3 de març de 2013

LA TRANSFERÈNCIA UN PRINCIPI CLAU PER L'APRENENTATGE DELS ESPORTS DE LLISCAMENT


En la Formació d'Hivern d'enguany per a Coordinadors del Pla Català de l'Esport a l'escola, vam presentar el principi de la transferència per l'aprenentatge de diferents esports de lliscament d'hivern. Un principi que moltes vegades pot semblar obvi, com per exemple els esquís de rodes utilitzats per els corredors de fons per entrenar, però que també pot esdevenir una gran eina facilitadora per l'aprenentatge de disciplines a priori diferents com per exemple l'esquí alpí o el patinatge sobre gel. Un jugador de hoquei patins es desenvoluparà amb molta facilitat a l'hora de fer el pas patinador de l'esquí de fons i també a l'hora de patinar sobre gel, perquè els aprenentatges que ha desenvolupat al llarg de la seva carrera esportiva li facilitaran l'aprenentatge d'aquestes noves disciplines. Aquest fet es molt interessant de tenir present per les persones encarregades de la formació de nens i joves esportistes d'esquí i de patinatge, perquè disposaran d'un ventall més ampli d'activitats per treballar i alhora assoliran uns millors resultats. A més a més una persona que vulgui aprendre a fer esquí alpí i/o esquí de fons pot trobar en el patinatge amb patins de línia un gran aliat per faciliar el seu procés d'aprenentatge, doncs podrà complementar les jornades de neu amb d'altres prop de casa, sense el cost econòmic que aquestes comporten. També moltes vegades la manca de neu es pot compensar doncs per l'utilització d'aquest principi de la transferència.


Els patins de línia van ser desenvolupats a principis del 80 perquè  els patinadors de gel poguéssin  entrenar en els períodes de  manca de gel. Però no només serveixen per poder completar l'entrenament dels patinadors, també son una gran eina per millorar la tècnica i la condició física dels esquiadors de fons i d'alpí. En aquest vídeo podeu veure joves esquiadors entrenant amb patins:
        

Podem entrenar i aprendre a fer esquí de fons skating amb uns esquís de rodes, però també ho podem fer amb uns patins de línia i uns de  gel. Perquè el fet de lliscar damunt d'una ganiveta per el gel ens ajudarà a millorar i molt el nostre equilibri i això farà que ens sigui més fàcil d'executar la tècnica del 1:1 del pas patinador, on cal tenir un bon equilibri damunt d'un esquí.
En aquest quadre podem veure els principals esports d'hivern de lliscament  i les diferents possibilitats de cercar transferències  per l'aprenentatge i l'entrenament amb d'altres disciplines i practiques motrius.

Si accediu al document original podreu obrir exemples mitjançant unes llistes de vídeos del Youtube d'algunes d'aquestes disciplines com per exemple el Nordic Ice Skating, el Nordic Blading, l'Inline Alpine Slalom o el Rollerskiing.
                  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada